Zoznam potravín
V
zozname potravín sú vložené potraviny s liečivým účinkom či už na
orgány, symptómy alebo diagnózy. Používateľ si môže vložiť do
zoznamu akékoľvek potraviny, filozofia programu je však taká, že by to
mali byť liečivo pôsobiace potraviny.

Ku
každej potravine je uvedený slovenský, český a latinský názov, čo často
uľahčí orientáciu v knihách.
V
tabuľke sú uvedené nutričné hodnoty a obsah niektorých látok. Program
umožňuje zoradiť potraviny podľa obsahu ľubovoľnej látky. Napríklad chceme
zistiť, ktoré potraviny sú najbohatšie na draslík. Klikneme v hlavičke
tabuľky na názov Draslík. Potraviny sa usporiadajú vzostupne,
teda od najmenšieho obsahu po najväčší. Potravina s najväčším
obsahom draslíka bude na konci zoznamu. Druhým kliknutím na názov Draslík
sa usporiadajú zostupne, potravina s najväčším obsahom bude na začiatku
zoznamu, ako to ukazuje nasledujúci obrázok.

V
hlavičke je Draslík zvýraznený hrubým písmom, čo signalizuje, že
potraviny sú zoradené podľa tohoto stĺpca, či už vzostupne alebo
zostupne. Ak chceme usporiadať potraviny opäť podľa názvu, klikneme v
hlavičke na nadpis Názov.
Na
dopĺňanie nových potravín, úpravu textov alebo vymazávanie vložených
potravín slúžia tlačidlá:
Pridať
- slúži na pridanie novej potraviny do
zoznamu.
Upraviť
- slúži na úpravu existujúcej potraviny v zozname.
Vymazať
- vymazanie potraviny zo zoznamu.
Vytlačiť
- vytlačenie potraviny so všetkými textami
Ak
potrebujete vyhľadať akýkoľvek text v zozname, použite vyhľadávač.
Napíšete požadovaný text a kliknete na tlačidlo Hľadať. Pokiaľ
vyhľadávač narazí na hľadané slovo v niektorom z polí, zvýrazní ho.
Ak požadujete len vyhľadávanie v názvoch, zaškrtnite voľbu len v názvoch.
Upozornenie:
počítač vyhľadáva presne také isté slovo, ako zadáte. Ak teda chcete
vyhľadať slovo "mliečny" a zadáte "mličny" alebo
"mliecny", vyhľadávač nič nenájde.
Pod
zoznamom potravín sú štyri polia, ktoré špecifikujú do akej skupiny potravina
patrí, vlastnosti ktorého prvku reprezentuje, aký tepelný účinok má
na organizmus a ako ovplyvňuje pH organizmu. Podľa týchto kritérií môžeme
potraviny filtrovať. Napríklad chceme zobraziť všetko ovocie, ktoré má
na organizmus silne ochladzujúci účinok. Filter v spodnej časti okna by
sme nastavili podľa obrázka nižšie a aktivovali kliknutím na voľbu filtrovať.

Panel
s filtrom sa sfarbí do červena, čo signalizuje aktívny filter. Odškrtnutím
voľby filtrovať sa filter deaktivuje a sfarbí do šeda.
Filtrovať môžeme rôzne kombinácie týchto 4 hodnôt.
Nad
filtrom sa nachádzajú dve tabuľky:
-
zelená tabuľka obsahuje zoznam diagnóz a symptómov, na ktoré potravina
pôsobí priaznivo, liečivo
-
červená tabuľka naopak obsahuje zoznam diagnóz a symptómov, pri ktorých
je dobré sa danej potravine vyhnúť.
Pridávanie
diagnóz, fyzických a psychických symptómov do týchto tabuliek sa robí
zodpovedajúcimi tlačidlami.
Zelená
a červená tabuľka je využívaná v terapeutickej analýze potravín a v
zozname diagnóz a symptómov môžeme zobraziť liečivé a nevhodné
potraviny tak, že klikneme na názov poľa Strava a z menu vyberieme
položku Liečivé potraviny.

Zobrazí
sa nasledovné okno

>>>
|